Vermeulen Brauckman

De Havik 15
3972 XT, Driebergen-Rijsenburg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2012

Dorp vol verhalen

12-03-05-dorp Stel je voor: een project voor iedereen. Mensen van alle leeftijden, leefstijlen en levensopvattingen, in ons dorp, en dan nog samen ook. Hoe kan dat? Eigenlijk is het heel simpel. We verzamelen, vertellen en delen verhalen, met elkaar. Dat kunnen levensverhalen zijn. Of historische verhalen. Geloofsverhalen misschien. Want verhalen hebben de kracht om mensen te verbinden. En iedereen beleeft er wel plezier aan. Je zult ontdekken: Eelde-Paterswolde is een dorp vol verhalen. Doe dus mee en beleef het mee. Bekijk ook de site van dit project: www.dorpvolverhalen.nl
 

Preek van de leek

Dominees dragen lang niet altijd een toga. Kunstenaars, columnisten, cabaretiers, programmamakers, schrijvers en politici zijn de dominees van deze tijd – zij ontmaskeren, roepen op tot actie, houden de boel bij elkaar, ontregelen, benoemen en bouwen. Kortom: ze preken. Hun kansel is de opiniepagina in de krant, het zitje in de televisiestudio, de microfoon in de Tweede Kamer, het podium in het theater. Preken kan prima zonder kerk en bijbel. In 'De Preek van de Leek' proberen vijf dappere dominees van deze tijd het een keer mét. Op een echte kansel, in een echte kerk, met een tekst uit de bijbel.
 

2011

Davidovich en Damberg - Ezechiël

11-05-23-ezekielKunstenaar Davidovich is altijd gefascineerd met het geloofskwestie. In haar recente werken wilt zij haar geloof onthullen, niet als blinde dogmatische praktijk, maar als een andere manier van perceptie, wat een nieuwe dimensie van realiteit opent. Kunstenaar Damberg noemt zich een zendelingkunstenaar. Zij verhaalt wat zij beleeft in haar dagelijk leven/geloof en wat zij meekrijgt uit te bijbel, in haar kunst, en die kunst deelt ze met een publiek, het liefst in de openbare ruimte.De installatie geheten 'Amsterdam Griots' vertelt het boek van Ezekiël en meer, in de ramen van de wijk Westerpark in Amsterdam, waar de voorbijgangers onderbroken worden in hun route naar hun bestemming. Zij kunnen het verhaal interactief volgen en met iets extra, wederom een nieuw inzicht, hun pad vervolgen om hun bestemming te bereiken.
 

Bijbel in straattaal

De straatcultuur, elke Nederlandse grote stad heeft ermee te maken. Deze straatcultuur heeft ook een eigen taal. Voor tienduizenden jongeren in Nederland bepaalt deze straattaal een deel van hun identiteit, ze zijn er trots op. Waar 11 % van de jongeren regelmatig een kerk bezoekt, is dit percentage aanzienlijk lager onder jongeren uit de straatcultuur. Zij zijn niet bekend met het Evangelie omdat de taal van de Bijbel te ver van hen af staat. Ook in hun opvoeding speelt het geloof veelal geen rol. Ark Mission, het Nederlands Bijbelgenootschap en Youth for Christ willen het Evangelie dicht bij jongeren binnen de straatcultuur brengen. Om het Evangelie dicht bij jongeren te brengen, willen we van enkele tekstgedeelten uit de Bijbel een parafrase naar de straattaal maken. Daarnaast willen we aanvullende activiteiten en media inzetten om deze tekst bij jongeren onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken. De Bijbel in straattaal, getiteld ´De torrie van Mattie´ is te bestellen via Bol.com.
 

2010

Museum GoudA - Schetsen van schoonheid

Hare Majesteit de Koningin zal op 22 november 2011 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Sint-Janskerk de tentoonstelling 'Schetsen van Schoonheid' openen. Het museum toont de 16e-eeuwse ontwerptekeningen voor de befaamde 'Goudse Glazen', de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. De tekeningen zijn de afgelopen zeven jaar gerestaureerd en nu eenmalig, samen met de ramen in de kerk, in Groene Hart stad Gouda te bewonderen. De afbeeldingen op de cartons zijn veelal ontleend aan de bijbel. In de tentoonstelling wordt de betekenis van de afbeeldingen verklaard voor een breed publiek. Daarnaast wordt i.s.m. het voorgezet onderwijs het project ´religieuze tolerantie´ opgezet, dat verbinding tussen jongeren met een verschillende religieuze achtergrond moet bewerkstelligen.
 

Pinksteren vlamt!

Pinksteren heeft geen duidelijk gezicht in onze samenleving. Dat willen we in Apeldoorn veranderen door op de avond vóór Pinksteren de deuren open te zetten van zo10-05-16-vuur veel mogelijke geloofsgemeenschappen. Doelstelling is om dat wat ons aanvuurt op cultureel,spirituele wijze te laten zien, te laten horen én te laten beleven. Pinksteren is in de christelijke traditie het feest van de Geest, zichtbaar in de vuurtongen. Daar waar christenen dit zullen ervaren als een Goddelijke gave, zullen niet-christenen de vreugde over het ontvangen van 'inspiratie' met ons kunnen delen en vieren. Daarom zijn ook niet christelijke geloofsgemeenschappen uitgenodigd om hun vuur te delen. Zo wordt het een avond waarin de rijkdom van het Apeldoorns religieus erfgoed op creatieve wijze zichtbaar wordt. Twaalf locaties, dertien gemeenschappen,twee programmarondes , ieder van een uur. En een vurige slotmanifestatie op het marktplein met zang, muziek,trommels... Gericht op jongeren, zodat ook zij weten: Pinksteren vlamt!
 

Kinderbijbels in het Comenius

09-12-06-kinderbijbelsVerschillende generaties van verschillende gezindten zijn opgegroeid met verhalen uit de kinderbijbel. Nederland blijkt hierin een opmerkelijke traditie te hebben. Deze tentoonstelling maakt dit verleden (her)kenbaar met de kinderbijbels zelf, schoolplaten, muziek en maquettes. De tentoonstelling is te zien van 10 december 2009 tot en met 5 april 2010 in het Comenius Museum in Naarden.